Bezienswaardigheden

In de natuur

De natuur bij Appelscha laat zich van alle kanten bekijken, bijvoorbeeld vanuit de vogelkijkhut in het Fochteloërveen of vanaf één van de vele uitkijktorens. Bij het bezoekerscentrum van Staatsbosbeheer leer je alles over de natuur, leuk en informatief! Op deze pagina vind je alle informatie hoe en waar je de natuur op een andere manier kunt beleven

Historie

Ben je geïnteresseerd in de rijke historie van deze regio? Wandel of fiets dan eens de zeer informatieve historische route van Appelscha. Of bekijk de nog werkende korenmolen in Makkinga of de Tjaskermolen bij de Stobbepoel in Elsloo. Bij Oldeberkoop vind je de Bekhofschans, onderdeel van de Friese Waterlinie, ooit bedoeld om Bommen Berend tegen te houden. En ben je toch in de buurt van Oldeberkoop, dan zijn daar de Parkbossen Kunstroute en het prachtige historische centrum zeer de moeite waard!

 

Noord-Nederland

Appelscha ligt echt "midden in het Noorden". Je bent zomaar in Assen, Groningen of Leeuwarden. Nog veel dichterbij vind je de Koloniën van Weldadigheid, sinds 2021 vermeld op de Unesco Werelderfgoedlijst. Veenhuizen en Frederiksoord zijn allebei met de fiets bereikbaar. En ben je geïnteresseerd in Werelderfgoed, dan rijd je zo naar het Woudagemaal, het Planetarium van Eise Eijsinga en de Waddenkust! 

Noord-Nederland kent nog vele prachtige plaatsen waar je echt eens geweest moet zijn. Ben je al eens in de middeleeuwse vesting Bourtange geweest? En welke van de elf Friese steden vind jij het leukst? Wat denk je van Giethoorn en de Weerribben. Vanuit Appelscha ben je er zo. Zelfs de boot naar Ameland is prima te bereiken.

Bij Kunst en cultuur vind je ook alle musea in Noord-Nederland. Grijp je kans, veel plezier!

Bekijk de natuur bij Appelscha vanuit een nieuw perspectief

Bij het Buitencentrum van het Drents-Friese Wold leer je wat er onder de grond of onder een boomschors leeft. Of bekijk de natuur vanuit één van de prachtige uitkijktorens, zoals de adembenemende Bosbergtoren of de Aekingatoren op de Kale Duinen of spot een kraanvogel vanaf de Zeven bij het Fochteloërveen.

Wereld erfgoed

Bezoek de Koloniën van Weldadigheid, de Waddenzee, het Woudagemaal en het Eise Eisinga Planetarium

Sinds 2021 staan de Koloniën van Weldadigheid in Frederiksoord en Veenhuizen op de Unesco Werelderfgoedlijst. Vanuit Appelscha zijn beide plaatsen per fiets te bereiken. Ook in de dorpen Zorgvlied, Boschoord en Willemsoord vind je de sporen van de plannen van Johannes van den Bosch. 

In Noord-Nederland vind je nog meer werelderfgoed. Bijvoorbeeld het Woudagemaal in Lemmer of de Waddenzee. Ook het Planetarium in Franeker wat Eise Eisinga eigenhandig bouwde, is genomineerd voor de Werelderfgoedlijst.

Hein Mader Kunstroute

Twee verschillende routes voeren u langs de beelden van Hein Mader, zowel binnen- als buitenbeelden

De routes zijn een mix van cultuur, historie, natuur en beleving. De locaties van de buitenbeelden markeren culturele en historische verhalen over de omgeving en de mienskip. De binnenbeelden staan bij onder andere horecagelegenheden, hotels/bed & breakfast/campings, de bibliotheek en zorginstellingen. Zij vormen subroutes, als aanvulling op de hoofdroutes. Meer informatie over Hein Mader en zijn beelden vind je hier.

De routes starten op de Boerestreek bij TIP Appelscha,. Hier is ook het Hein Mader Kunstrouteboek verkrijgbaar. De eerste route voert u naar Oldeberkoop en terug, de tweede route gaat via het Fochteloërveen richting Haule en via Makkinga/Oosterwolde terug. Je vindt de routes hier.

.

Parkbossen route bij Oldeberkoop

In het dorp Oldeberkoop vind je veel prachtige historische panden, en ook een paar leuke restaurants. Oldeberkoop geniet landelijke bekendheid door de jaarlijkse kunstmanifestatie Open Stal. In Oldeberkoop liggen ook een aantal parkbossen die rond 1825 zijn aangelegd door landschapsarchitect L.P. Roodbaard. Deze parkbossen zijn door de bewoners helemaal opgeknapt en er is een verzameling kunstwerken opgesteld. Zo is in Oldeberkoop een permanente kunstroute ontstaan. Meer informatie over de parkbossen wandeling vind je in deze routekaart.

Historische wandel en fietsroute bij Appelscha

Ontdek de historie van de regio Appelscha

Welkom in de historie van Ravenswoud, Appelscha, Appelscha-Boven en Fochteloo en wandel of fiets (delen) van de in totaal ruim 65 km lange route langs meer dan 70 objecten door de vier dorpen. De route neemt je mee door de geschiedenis van de dorpen met aandacht voor het tijdperk van de vervening, de Tweede Wereldoorlog en de typische dorpsberoepen. Bekijk hier de route.

Er zijn 5 afzonderlijke wandel- en fietsroutes, die je ook kunt combineren. De routes zijn voorzien van informatieborden. Meer informatie vind je hier.