Begint het al te kriebelen als je de reclame van de wintersport in het Zilltertal op tv ziet? Of twijfel jij nog of jullie met het hele gezin de lange autoreis naar een wintersportgebied willen maken? Terwijl je in coronatijd misschien wel hebt gemerkt dat je ook in Nederland fijn vakantie kunt vieren.

Ga dan voor de wintersport naar het Buitensport Walhalla bij Appelscha: een fantastisch alternatief voor een wintersport in Oostenrijk! En de après-ski mis je zeker niet, want ook bij Appelscha vind je gezellige restaurants met verwarmde terrassen, knusse b&b’s en andere overnachtingsmogelijkheden. Bovendien doen de prachtige natuurgebieden écht niet onder voor de Alpen.

Vijf tips voor een prachtige wintersportvakantie bij Appelscha:

# Tip 1: Mountainbiken

Ben je een ervaren snowboarder, dan ga je deze winter bij Appelscha op avontuur. Stap op de mountainbike in Appelscha en je crosst vervolgens ruim 47 kilometer buiten de gebaande paden het Drents-Friese Wold door. Ook al ben je in een vrij vlak gebied, toch vind je in de route verrassend veel hoogteverschil met pittige beklimmingen en afdalingen. Stunt met je mountainbike op de heuvels in het bos of op de pumptrack in Appelscha zelf. Is dit nog niet genoeg voor je? Dan zijn er vanaf de MTB-routes bij Appelscha ook tal van verbindingen naar andere MTB-routes, waaronder Dwingeloo, Havelte-Oost en Havelte-West.

#Tip 2: Trailrunnen

Ben je liefhebber van langlaufen en daag je jezelf daarbij graag uit? Dan is trailrunnen bij Appelscha een geschikt alternatief. Je kiest zelf je eigen spoor/route en lengte van de afstanden, afhankelijk van hoe zwaar je het wilt maken. Is 10 kilometer voor jou al ver genoeg? Ga dan trailrunnen op de Delleboersterheide – Diakonievene. In dit natuurgebied kom je onderweg hooguit andere viervoeters tegen zoals de Drentse heideschapen en exmoorpony’s. Ga je liever voor een zwaardere route, dan kun je ook bijna 25 kilometer trailrunnen vanuit Appelscha naar het Aekingerbroek en het Canadameer. Wat zeker is: je komt bij Appelscha op plaatsen waar je de absolute stilte van de natuur ervaart.

#Tip 3: Fietsen

Het Buitensport Walhalla kun je eigenlijk ook wel het fietswalhalla noemen. Bij Appelscha vind je namelijk ontelbare fietspaden door prachtige natuurgebieden zoals het Fochteloërveen, Het Aekingerzand en het Nationaal Park Drents-Friese Wold. En zoals een skilift het skiën eenvoudiger maakt, zo kun je dat ook doen met fietsen. Huur een E-bike of E-chopper en je fietst comfortabeler over de heuvelachtige fietspaden bij het Aekingerzand. Bovendien kom je sneller in de Koloniën van Weldadigheid in Veenhuizen en Frederiksoord, die beiden tot UNESCO Werelderfgoed zijn uitgeroepen.

#Tip 4: Kinderactiviteiten

De kleintjes missen de skilessen en het rodelen in Oostenrijk, maar krijgen er bij Appelscha voldoende voor terug! Zo kunnen ze met kaboutermuts en knapzak op, op zoek naar kabouters in het Drents-Friese Wold. Waarbij ze onderweg verschillende kleine opdrachten doen. En vinden jouw kinderen het leuk om uitgedaagd te worden, dan moeten ze zeker het diploma van de Boswachter Academie halen. Samen met de boswachter trekken ze het Nationaal Park in en tijdens een ruige tocht leren ze hoe ze boswachter worden.

#Tip 5: Wandelen

Zoals je in de Alpen lange wandelingen kunt maken, zo is dat door een uitgebreid knooppuntennetwerk ook mogelijk in het Buitensport Walhalla. Zoek je rust, prachtige natuur en maak je graag een stevige wandeling? Dan vind je tussen de 30 verschillende wandelroutes in Nationaal Park Drents-Friese Wold of de andere natuurgebieden bij Appelscha ongetwijfeld een route naar wens. En wil je jezelf na zo’n wandeling nog extra uitdagen? Beklim dan als afsluiter van de dag de 30 meter hoge Bosbergtoren bij Appelscha. Zo beklim je toch nóg een berg!